Blog, Tlačové správy, Novinky

Parkinsonova choroba môže vyústiť do demencie

Parkinsonova choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré postihuje nervový systém a spôsobuje postupné zhoršovanie pohybu a koordinácie tela. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí touto chorobou viac ako 10 miliónov ľudí na celom svete a odhaduje sa, že v nasledujúcich rokoch sa ich počet bude neustále zvyšovať.

Medzi najčastejšie symptómy Parkinsonovej choroby patrí stuhnutie svalov, tras rúk, pomalosť pohybu, poruchy rovnováhy a koordinácie. Okrem toho môže mať pacient aj problémy s rečou, zvýšenými emocionálnymi prejavmi, nespavosťou a únavou.

„Parkinsonova choroba postihuje  hlboké štruktúry mozgu,  najmä bazálne gangliá, ktoré sú zodpovedné napríklad  za koordináciu pohybov. Typickým obrazom u pacienta sú drobné šúchavé kroky,  dochádza k spomaleniu pohybu, svalstvo tuhne a vzniká takzvaná rigidita. U pacientov sa prejavuje typický tras rúk, ako keby počítali či točili mince. Neskôr sa stav zhoršuje a môžu sa začať objavovať známky demencie,“ hovorí neurologička MUDr. Ronnie Šandorová Traubnerová z bratislavskej AGEL Clinic. Podľa jej slov je diagnostika Parkinsonovej choroby často klinická, zobrazovacie  a laboratórne vyšetrenia sú potrebné najmä kvôli vylúčeniu inej príčiny, napríklad nádoru mozgu, alebo cievnych  zmien.

„Zo zobrazovacích metód, keď opomenieme nukleárnu medicínu, je ťažným vyšetrením magnetická rezonancia. Ide o bežné vyšetrenie mozgu, ktorého súčasťou je aj sekvencia, ktorá je za ideálnych podmienok schopná odhaliť zmeny spájané s Parkinsonovou chorobou. Samotné vyšetrenie trvá približne 10-15 minút,“ vysvetľuje rádiologička MUDr. Zuzana Lišková, PhD., MPH. z bratislavského rádiologického pracoviska AGEL Rádiológia a zároveň dodáva, že nález Parkinsonovej choroby na magnetickej rezonancii mozgu je veľmi diskrétny. „Niekedy je naozaj ťažké povedať, či ide o zmeny pri Parkinsonovej chorobe, alebo len o takzvanú nevyváženosť obrazu. Hľadajú sa totiž jemné zmeny šedi o veľkosti pár milimetrov a nie vždy sú podmienky ideálne, aby sme mali obrázky ako z učebnice. Typicky by sme zmeny mali odhaliť v strednej časti mozgu (mezencefale) ako chýbajúci znak „chvosta lastovičky“. U zdravého človeka je viditeľný, u pacienta s Parkinsonovou chorobou mizne,“ dodala Zuzana Lišková.

Liečba Parkinsonovej choroby je zameraná na zmiernenie symptómov a spomalenie progresie ochorenia. Existujú viaceré lieky, ktoré môžu pomôcť zlepšiť pohybové funkcie a koordináciu, svalovú stuhnutosť, tras,  ako aj podporné lieky na psychické ťažkosti. Okrem toho pomáhajú pacientom s Parkinsonovou chorobou rôzne terapie ako sú fyzioterapia, ergoterapia a logopédia, ktoré zlepšujú koordináciu a kontrolu nad pohybom. V prípade neúčinnosti liečby a zhoršovania stavu môže byť indikovaná aj chirurgická liečba.

„Prevencia Parkinsonovej choroby nie je možná. Všeobecne sa však odporúča zdravý životný štýl, dostatočné množstvo spánku, pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava, ktorá obsahuje dostatok antioxidantov,“ dodáva neurologička MUDr. Ronnie Šandorová Traubnerová. V prípade podozrenia na Parkinsonovu chorobu by mali pacienti vyhľadať odbornú lekársku pomoc, aby mohli byť čo najskôr správne diagnostikovaní a začali adekvátnu liečbu. 

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL