Blog, Tlačové správy, Novinky

Operácie pruhu už aj v bratislavskej AGEL Clinic: Dostanete promptný termín a po zákroku ste rýchlo doma

Bratislavská špecializovaná AGEL Clinic od apríla rozbieha ďalšiu službu pre pacientov. Vďaka novým posilám na chirurgii tu bude možné v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti absolvovať operácie rôznych druhov hernií – teda pruhov alebo prietrží, ďalej odstránenie znamienok či rôznych kožných deformít.

,,Novú službu pre pacientov sme pripravovali niekoľko týždňov čo sa týka medicínskeho, ale predovšetkým personálneho vybavenia. Po Veľkej noci by sme radi spustili operácie v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Tá je pre pacienta výhodná predovšetkým krátkym pobytom v nemocnici, šetrným zákrokom s krátkou dobou liečby či práceneschopnosti,“ hovorí MUDr. Ivana Halásová, nová skúsená posila AGEL Clinic. Ako vysvetľuje odborníčka, lekári operujú pruh laparoskopicky, čiže ide o menej invazívny zásah do organizmu. Výsledný efekt okrem vyriešenia samotnej diagnózy, je aj menšia rana u pacienta a kratší čas hojenia a celkovo menšie riziko komplikácií či možných infekcií.

Jediným spôsobom, ako účinne liečiť herniu, je chirurgický zákrok. Či je potrebná operácia lebo nie, závisí od veľkosti prietrže a závažnosti jej príznakov. Samozrejme, o potrebe operačného riešenia hernie rozhodne lekár po odbornom chirurgickom vyšetrení. Primárne sa v AGEL Clinic budú operovať dospelí, skúsený tím však realizuje aj pruhy u detí.

Na operáciu musí pacienta odporučiť obvodný lekár, alebo môže prísť do AGEL Clinic najprv do ambulancie na vyšetrenie. Ak je operácia nutná, dostane pacient v krátkom čase termín zákroku. AGEL Clinic ma v súčasnosti zazmluvnené operačné výkony v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a poisťovňou Union.

Hernia (prietrž) nastane, keď sa vnútorný orgán pretlačí cez otvor vo svale alebo spojivovom tkanive, ktoré ho drží na mieste. Črevá môžu napríklad preraziť oslabenú oblasť v brušnej stene. Veľa prietrží sa vyskytuje na bruchu a v slabinách, ale môžu sa objaviť aj v hornej časti stehna. Väčšina hernií nie je bezprostredne život ohrozujúca, ale samé nezmiznú.

Najčastejším typom hernie je ingvinálna hernia - nazýva sa tak preto, že je lokalizovaná v slabine.

Pupková hernia postihuje aj deti a bábätká. Ide o prípad, keď sa črevá vyklenujú cez brušnú stenu v blízkosti pupka. Je voľným okom viditeľná ako vydutie v pupku u dieťaťa, najmä keď plače.

Ďalším typom prietrže je ventrálna prietrž, ku ktorej dochádza, keď sa tkanivo (obsah dutiny brušnej) vydúva cez otvor vo svaloch a väzivách brucha.

Najčastejším príznakom hernie je vydutie alebo “hrčka” v postihnutej oblasti. Niektoré typy hernií, ako napríklad hiátová prietrž, môžu mať špecifickejšie príznaky. Môžu zahŕňať pálenie záhy, problémy s prehĺtaním a bolesť na hrudníku. V mnohých prípadoch hernia nemá žiadne príznaky. Stane sa, že jednotlivec nevie, že má herniu, pokiaľ sa nezistí počas lekárskeho vyšetrenia kvôli nesúvisiacemu problému alebo pri bežnej preventívnej prehliadke.

Inguinálne hernie sa častejšie  vyskytujú u mužov ako u žien a vyskytujú sa s pribúdajúcim vekom. Samotná prietrž môže pacientom spôsobovať pálenie alebo bolesť v mieste vyklenutia hernie, ale väčšina pacientov prichádza k lekárovi bez výrazných ťažkostí len s ,,hrčkou“ v slabinách.  Na diagnostiku je potrebné dôsledné fyzikálne vyšetrenie, v prípade nejasností nám pomôže neinvazívna, nebolestivá  zobrazovacia metóda  - ultrasonografia.   Výskyt hernií súvisí so zvýšeným vnútrobrušným tlakom, ktorý vzniká napríklad  pri obezite alebo chronickom kašli. Vznik pri zdvíhaní ťažkých bremien nie je nijako vedecky podložený.  Takisto zahraničná literatúra udáva aj možný genetický vplyv vzniku hernií. Nedá sa jednoznačne povedať, aké sú najčastejšie vekové kategórie, pretože hernie sa vyskytujú od útleho  veku  prakticky celý život. Najčastejšie  sa ale stretávame s  pacientmi medzi 30. a  60. rokom života.  Slabinová prietrž sa môže skomplikovať tzv. priškripnutím  (odborne nazývané inkarcerácia), je to stav, kedy sa do hernie dostane napr. črevná kľučka, ktorá nemá dostatočnú výživu, je to  život ohrozujúci stav  a vyžaduje urgentnú operáciu. Preto odporúčame pacientom, ktorý si myslia, že by mohli mať slabinovú prietrž, aby navštívili lekára, ktorý ich vyšetrí a navrhne optimálny spôsob liečby. Recidíva hernií (opakovanie) je pooperačná komplikácia, ktorá sa môže vyskytnúť s odstupom času po operácii, ale nestretávame sa s ňou často.

Súčasťou jednodňovej zdravotnej chirurgie v AGEL Clinic sú aj plánované zákroky na odstránenie znamienok, respektíve drobných kožných anomálií. Rovnako ako aj pri operácií hernií platí, že pacient v rovnaký deň, ako na operáciu príde, respektíve do 24 hodín aj odchádza po zákroku domov, samozrejme, ak je jeho zdravotný pooperačný stav a priebeh bezproblémový. 

 

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL