Blog, Tlačové správy, Novinky

Po cievnej mozgovej príhode môžu niektorí pacienti trpieť centrálnou chronickou bolesťou

Chronická bolesť je celosvetovo na jednom z popredných priečok ochorení, ktoré vedú k invalidite, výrazne znižujú kvalitu života a negatívne ovplyvňujú duševné zdravie. V liečbe bolestivých stavov sa zvyčajne uplatňuje multidisciplinárny prístup. Málokto však vie, že chronická bolesť môže vzniknúť aj u pacientok a pacientov po náhlej cievnej mozgovej príhode, pokiaľ zasiahne jedno konkrétne centrum mozgu.

Hlboko v strede mozgu je centrum o veľkosti vlašského orecha nazývané talamus. Táto malá, no zložitá časť mozgu, ktorá sa nachádza hneď vedľa mozgového kmeňa, je veľmi dôležitá. A pokiaľ ju postihne ischemická cievna mozgová príhoda, teda talamický infarkt, môže to mať pre pacienta veľa rôznych zdravotných obmedzení vrátane chronickej bolesti. 

„Ide o stav, keď mŕtvica preruší dodávku kyslíka do tkaniva do takej miery, že tkanivo odumrie. V závislosti od závažnosti a lokalizácie v talame môžu mať infarkty dlhotrvajúce a vážne následky,“ hovorí MUDr. Iveta Nikolová, neurologička z bratislavskej AGEL Clinic. Keďže talamus je zodpovedný za prenos zmyslových informácií z tela cez mozog, má niekoľko zásadných funkčných zložiek. Medzi ne patrí regulácia bolesti, všetkých typov zmyslových informácií okrem čuchu, nálad a motivácií, prepojenia reči a motoriky i kognitívnych funkcií, ktorých pokles ovplyvňuje pamäť, pozornosť a spracovanie informácií.

V závislosti od toho, kde je talamus poškodený, sa talamická cievna mozgová príhoda môže prejavovať slabosťou či kŕčmi na jednej strane tela, pálením, zmätkom, ťažkosťami s prehĺtaním, ospalosťou, ale napríklad aj stratou pamäti. „V prípade poškodenia miesta pre reguláciu bolesti, sa môže vyvinúť syndróm Dejerine-Roussyho. Najskôr ho charakterizuje necitlivosť, potom brnenie a následne bolesť. Táto bolesť môže byť nezvyčajne silná a nezmizne bez cielenej liečby,“ vysvetľuje MUDr. Iveta Nikolová.

Silné bolesti po ischemickej mozgovej porážke v talame zažíva aj 71-ročná Melánia. Najskôr mala paralyzovanú ľavú stranu, no postupne začala chodiť. Po troch mesiacoch však začala dostávať kŕče do ľavej ruky, ktoré sa časom stupňovali. Bežné lieky ani rehabilitačná terapia nezaberali. „Absolvovala som infúznu aj kúpeľnú liečbu, dokonca botulotoxínové injekcie do svalu, ale bez efektu. Dnes už viem, že problém nie je vo svaloch, ale v mozgu,“ vraví pacientka.

Následky cievnej mozgovej príhody je náročné zvládnuť aj bez centrálnej neuropatickej bolesti. Terapia bolesti, ktorú pacienti udávajú ako pálenie, rezanie až trhanie, je často celoživotným úsilím. „V neurológii ide o najťažšie liečiteľných pacientov. Terapia tradične zahŕňa liečbu antiepileptikami, antidepresívami a opioidnými analgetikami. Je preto potrebné hľadať vhodné riešenie pre konkrétneho človeka a skúšať rôzne kombinácie a dávky liekov. Naším cieľom je, aby pacienti nezažívali ukrutné bolesti a zároveň, aby nemali pocit únavy, ospalosti alebo malátnosti,“ upresňuje neurologička MUDr. Iveta Nikolová. Všeobecne platí, že liečba pacientov s centrálnou bolesťou po mozgovej príhode zostáva výzvou. Okolie by ich preto malo podporovať a chápavo pristupovať k ich ťažkostiam.

 

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL