Blog, Tlačové správy, Novinky

Sedem statočných: Chlapi, nebojme sa, vyšetrenie prostaty nebolí

V rámci kampane Movember podstúpili odber krvi zameraný na stanovenie zdravia prostaty ozajstní športoví majstri v seniorskom veku. Mnohí z nich stále súťažia vo veteránskych kategóriách a majú tituly majstrov Slovenska, Československa, Európy aj sveta.

November je považovaný za mesiac povedomia o rakovine prostaty. Pri tejto príležitosti vznikla pred devätnástimi rokmi známa kampaň Movember, ktorá ma mužov upozorniť na to, že prevencia je jediný spôsob včasného odhalenia tohto onkologického ochorenia a v období, keď dobre odpovedá na liečbu. V bratislavskej AGEL Clinic podstúpili v rámci celosvetovej iniciatívy odber krvi na stanovenie  indexu zdravej prostaty výnimoční športovci v seniorskom veku.

„Ako športovci absolvujeme preventívne prehliadky, niektorí z nás boli aj u urológa. Je dôležité sa o seba starať,“ hovorí 78-ročný Milan Belianský, ktorý je vo veteránskej kategórii nad 65, 70 a 75 rokov v behu cez prekážky 3-násobný majster sveta a 4-násobný majster Európy. K zbierke jeho úspechov patrí aj sedem strieborných a štyri bronzové medaily z majstrovstiev sveta a štyri strieborné a dve bronzové medaily z majstrovstiev Európy. Začínal ako atlét Slovana Bratislava CHZJD. Spolu s ním sa na odber krvi dostavili ďalší aktívni športovci. Nechýbal medzi nimi 80-ročný Ján Koštial, majster Československa a československý reprezentant v kategóriách dorastu aj dospelých v skoku do diaľky. V roku 2019 bol uvedený do Siene slávy slovenskej atletiky. Stále je pohybovo aktívny, každé ráno cvičí 30 až 40 minút, holduje tiež cyklistike, pričom ročne najazdí okolo 4 000 kilometrov a 4-6x týždenne je v bazéne a venuje sa plávaniu. 

Medzi ďalšími odvážlivcami boli aj predseda atletického oddielu TJ Slávia STU a halový majster Slovenska v behu na 1500 metrov z roku 1979 Zdenek Národa, niekdajší šprintér a diaľkar Slovana Bratislava a organizátor atletických podujatí Imrich Ozorák. Na odber krvi prišiel tiež Ľuboš Schramko, štvrtý z hokejových majstrovstiev sveta seniorov (38 rokov a viac) v roku 2015, pričom sa po návšteve kliniky ponáhľal rovno na hokejový tréning. K pätici sa pridali aj dvaja seniorskí amatérski hokejisti František Horváth a Anton Viazanko. Všetci sa zhodli na tom, že ako športovci sú zvyknutí prekonávať rôzne výzvy, pričom zistenie zdravia prostaty je jednou z nich. Zároveň chceli ostatným mužom ukázať, že sa nemajú čoho báť. 

„Rakovina prostaty zvyčajne trápi mužov nad 50 rokov. Počiatočné štádiá väčšinou nepociťujú, pretože nemajú výraznejšie ťažkosti. Čím skôr sa však ochorenie podchytí, o to je liečba úspešnejšia. Vyšetrenie z krvi je pritom spoľahlivé a neinvazívne,“ vysvetľuje MUDr. Jakub Rybár, riaditeľ AGEL Clinic v Bratislave. V súčasnosti je vyšetrenie indexu zdravej prostaty (PHI) najspoľahlivejším prostriedkom stanovenia pravdepodobnosti či rizika rakoviny prostaty, pretože zavedenie nového parametra p2PSA má momentálne najvyššiu špecificitu na karcinóm prostaty. Vďaka stanoveniu PHI sa dá vyhnúť aj zbytočnej biopsii. Výsledky vyšetrenia dostali páni športovci do troch pracovných dní.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL