Blog, Tlačové správy, Novinky

Na stav seboroickej dermatitídy výrazne vplýva aj stres

S mazovými žľazami sa už rodíme. Ich základnou funkciou je tvorba špecifického tukového obsahu, ktorý sa spolupodieľa na vytváraní ochranného plášťa povrchu kože. Pokiaľ však dochádza k ich chronicky zvýšenej činnosti, porucha sa prejaví nadmernou tvorbou mazu. Tento príznak sa vyskytuje primárne pri akné, alebo ako sprievodný jav pri zápale kože – seboroickej dermatitíde.

„Prvým symptómom býva mastná koža. Ak prejdeme prstom napríklad po tvári, zostane nám na ňom mastný film. Po kontakte so vzduchom maz oxiduje, stane sa tuhším a vytvára šupiny. Obyčajne sú to mastné žlté šupiny, vo vlasatej časti hlavy to môžu byť biele šupiny a vlasy sa rýchlejšie mastia,“ približuje prejavy seboroickej dermatitídy MUDr. Ľudmila Žigová, kožná lekárka z AGEL Clinic Bratislava. V tomto prípade obyčajne človek siahne po jednoduchých prostriedkoch a kožu častejšie umýva alebo odmasťuje bežne dostupnými prípravkami na mastnú pokožku a používa šampóny proti šupinám rôzneho zloženia. Pri správnej voľbe nie veľmi agresívnych prostriedkov si dokáže dobre poradiť aj sám, no sú prípady, keď je nutné vyhľadať pomoc dermatovenerológa.

Vhodná liečba a trpezlivosť

„Ak pacient trpiaci seboroickou dermatitídou zvolí  agresívne prostriedky, ktoré odstránia aj potrebné časti mazu a ochranného povrchového plášťa kože, môže dôjsť k výraznému zhoršeniu stavu s potrebou vyhľadať odbornú pomoc lekára. V prvom kroku odporúčam navštíviť všeobecného lekára, ktorý vie posúdiť, či ide len o jednoduchú a nesprávne ošetrovanú seboreu, alebo je to príznak závažného kožného ochorenia s potrebou vyšetrenia kožným lekárom. Pri správne volenom ošetrení kože, prípadne terapii, je možné stav veľmi dobre upraviť a regulovať. Efektívnu a bezpečnú liečbu predstavujú slabé topické steroidy aj antimykotiká cielené na kvasinky rodu Malassezia. Pri akejkoľvek liečbe seborey treba rátať s dlhším procesom a trpezlivosťou, keďže sa zvykne vracať,“ prízvukuje MUDr. Ľudmila Žigová.

Iná situácia je v prípade malých detí v prvom roku života, u ktorých je častý nepríjemný seboroický ekzém. „Vzhľadom na citlivosť jemnej detskej kože by som starostlivosť a liečbu zverila do rúk skúseného kožného lekára, ktorý pozná jej špecifiká. Nesprávna liečba môže na koži zanechať dlhodobé až trvalé škody,“ upozorňuje kožná lekárka.

Špecifiká diagnózy

Zápal kože so zvýšenou tvorbou mazu sa môže vyskytovať vo všetkých obdobiach života a má rôznu podobu. Okrem novorodeneckého a dojčenského veku je ďalším rizikovým obdobím puberta, keď dochádza k hormonálne podmienenej zvýšenej produkcii mazu. Mazové žľazy pritom nie sú rozložené rovnomerne. Najviac sa ich nachádza vo vlasatej časti hlavy a v centrálnej oblasti tváre, ušných lalôčikoch, nad hrudnou kosťou a chrbte vo výstrihu v tvare písmena V. Na dlaniach a stupajach sa nevyskytujú vôbec.

Je zaujímavé, že klinický obraz seboroickej dermatitídy môžu sprevádzať niektoré neurologické a psychiatrické choroby, predovšetkým Parkinsonova choroba a depresívne poruchy nálady. Taktiež na ňu výrazne vplývajú vonkajšie faktory ako sú chlad, teplo, slnečné žiarenie, životný štýl, dostatok spánku, stravovanie. „Dôležitým faktorom je najmä stres, ktorého komplexné pôsobenie na  organizmus ovplyvňuje aj kožu. Základom predchádzania týmto problémom je starostlivosť o kožu, ktorá má byť prispôsobená momentálnemu stavu a okolnostiam. V prípade potreby je dôležité stanoviť včasnú a adekvátnu liečbu indikovanú kožným lekárom,“ dodáva kožná lekárka MUDr. Ľudmila Žigová.

 

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL