Blog, Tlačové správy, Novinky

Vplyv fajčenia na telo

Fajčenie cigariet môže mať na telo hneď niekoľko nepriaznivých účinkov. Na jednej strane zvyšuje riziko civilizačných ochorení, ale nezanedbateľný vplyv má aj na pohybovú sústavu, imunitu, zrak či plodnosť.

Poškodenie pľúc

Je logické, že fajčenie cigariet primárne poškodzuje pľúca, pretože okrem nikotínu človek inhaluje aj iné chemikálie. Cigarety sú zodpovedné za podstatné zvýšenie rizika vzniku rakoviny pľúc. Podľa amerického Centra pre kontrolu chorôb (CDC) a prevencie je toto riziko 25-krát vyššie u mužov a 25,7-krát u žien, pričom približne 9 z 10 úmrtí na rakovinu pľúc súvisí práve s fajčením. Zároveň je vyslovene nebezpečné pre pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, keďže je priamo zodpovedné až za 80percent úmrtí. Cigarety môžu tiež stáť za rozvojom chronickej bronchitídy a spustiť i zhoršiť astmatický záchvat.

Kardiovaskulárne choroby

Fajčenie cigariet môže vážne poškodiť srdce, cievy a krvné bunky. Chemikálie a decht v cigaretách môžu zvýšiť riziko aterosklerózy, čo je hromadenie tukových látok, najmä cholesterolu, v krvných cievach. Toto nahromadenie obmedzuje prietok krvi a môže viesť k nebezpečným blokádam. Fajčenie tiež zvyšuje riziko periférneho artériového ochorenia, ku ktorému dochádza, keď sa tepny začnú zužovať, čo znižuje prekrvenie a hladinu kyslíka v tkanivách alebo orgánoch ako sú srdce a mozog. Fajčiari majú tak zvýšené riziko vzniku krvných zrazenín, ischemickej choroby srdca, infarktu myokardu a náhlej cievnej mozgovej príhody.

Zníženie plodnosti

Zlozvyk môže nepriaznivo ovplyvniť ženský reprodukčný systém a sťažiť otehotnenie. Môže to byť spôsobené tým, že tabak a ďalšie chemikálie v cigaretách ovplyvňujú hladiny hormónov. U mužov sa zase s počtom cigariet a rokmi ich užívania zvyšuje riziko erektilnej dysfunkcie. Fajčenie môže tiež negatívne zapôsobiť na kvalitu spermií, a tým znížiť plodnosť jedinca.

Riziko vzniku cukrovky 2. typu

Podľa údajov CDC majú ľudia, ktorí fajčia pravidelne, o 30 až 40 percent vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu ako nefajčiari. Tabakizmus môže viesť aj k zhoršeniu zdravotného stavu už diagnostikovaného diabetika.

Oslabenie imunity

Aktívne vdychovaný cigaretový dym poškodzuje imunitný systém, preto telo fajčiara môže horšie reagovať na rôzne typy infekcií a zároveň môže byť náchylnejšie na choroby. Okrem toho je známe, že fajčenie zvyšuje riziko rôznych autoimunitných ochorení. Na základe nových dôkazov môže u človeka spôsobiť zápal a vyvolať reumatoidnú artritídu, ktorá sa prejavuje opuchom a bolesťami kĺbov. 

Očné choroby 

Fajčenie cigariet môže spôsobiť problémy s očami vrátane syndrómu suchého oka, vyššieho rizika šedého i zeleného zákalu a degenerácie makuly. Fajčiari trpiaci cukrovkou sú viac ohrození diabetickou retinopatiou.

Horšie ústne zdravie

Ľudia, ktorí fajčia, majú oproti nefajčiarom dvojnásobné riziko ochorenia ďasien. Tento stav je síce spôsobený zubným kameňom, ale jeho významným a lokálne pôsobiacim faktorom je práve spomínaný zlozvyk. Ďalšou závažnou chorobou je parodontitída, ktorej riziko je u fajčiarov dvoj- až štvornásobné oproti nefajčiarom.

Predčasné starnutie

Vplyv na kožu, nechty a vlasy u fajčiarov je zrejmý. Koža je celkovo suchšia, vráskavejšia. Nechty sa viac lámu a môžu byť zažltnuté. Fajčenie môže tiež prispieť k vypadávaniu vlasov. V mieste dotyku cigarety na perách môže časom dôjsť k vzniku karcinómu.

Zvýšené riziko rakoviny

Okrem dobre zdokumentovanej súvislosti s rakovinou pľúc prispieva fajčenie cigariet aj k ďalším onkologickým ochoreniam. Americká onkologická spoločnosť dáva do súvislosti s tabakizmom až 20 – 30 percent rakoviny pankreasu. U ľudí, ktorí fajčia, je tiež trikrát vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny močového mechúra ako u ľudí, ktorí nefajčia. Fajčenie cigariet môže tiež zdvojnásobiť riziko rakoviny žalúdka.

 

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL