Blog, Tlačové správy, Novinky

Prevencia pádov: Jednoduché tipy pre väčšiu bezpečnosť

Pády predstavujú riziko vážneho zranenia. Či už v domácnosti, pri športe, alebo na túre, existujú preventívne opatrenia, ktoré môžu pomôcť predchádzať bolestivým úrazom.

Návšteva lekára

U starších ľudí sú pády hlavnou príčinou zranení, a preto s pribúdajúcim vekom rastie aj ich strach, že si ublížia. Môžu ho mať však pod kontrolou, keď zvolia správnu stratégiu prevencie pádov. Ideálnym začiatkom je návšteva všeobecného lekára, ktorý sa pozrie na vedľajšie účinky a interakcie všetkých užívaných liekov, ktoré majú utlmujúci charakter. Ide najmä o sedatíva, antihistaminiká, niektoré typy antidepresív. Odborník poradí pacientovi správny odstup v ich užívaní, prípadne takú schému, aby čo najmenej ovplyvňovali denný režim pacienta. Rovnako dôležité je s ním konzultovať aj svoj zdravotný stav, obzvlášť závraty, bolesti kĺbov, dýchavičnosť, necitlivosť v nohách či chodidlách. Na základe týchto informácií lekár vyhodnotí úroveň svalovej sily a rovnováhy.

Pravidelný pohyb

Správne zvolený pohyb môže výrazne prispieť k prevencii pádov.  Vhodnými fyzickými aktivitami v akomkoľvek veku sú chôdza, plávanie, vodný aerobic, joga alebo tai chi. Ide o plynulé, jemné cvičenie, pri ktorom nedochádza k trhavým pohybom. Kľúčové je tiež zlepšovanie koordinácie, uvoľňovanie stuhnutých svalov aj odstraňovanie pohybových stereotypov a svalových dysbalancií, väčšinou v spolupráci s fyzioterapeutom. Rehabilitačný lekár dokáže tiež nastaviť osobný cvičebný program zameraný na zlepšenie rovnováhy, flexibility a svalovej sily.

Protišmyková obuv

Vhodne zvolená obuv je základ. Rizikové sú klasické našuchovacie papuče, topánky na vysokom podpätku, žabky, topánky s hladkou podrážkou. Namiesto toho sú lepšou alternatívou dobre padnúce, pevné a ploché topánky s protišmykovou podrážkou. Avšak riziková je aj chôdza v pančuchových nohaviciach. Po byte je istejší pohyb v protišmykových ponožkách.

Analýza predchádzajúcich pádov

Pokiaľ má človek už predchádzajúcu históriu pádov, je opodstatnené spraviť si ich zoznam vrátane podrobností, kedy, kde a ako k nim došlo. Taktiež by v ňom nemalo chýbať, či sa dotyčnej osobe  podarilo zachytiť práve včas, alebo došlo k nekontrolovateľnému pádu. Na základe týchto informácií možno vyvodiť závery a z nich účinnú stratégiu prevencie pádov.

Odstránenie prekážok

Predvídavosť a s ňou spojená jednoduchá intervencia vo vlastnom byte či dome môže pomôcť predchádzať úrazom. Osvedčilo sa presunutie nábytku z frekventovanej trasy, odstránenie novín, časopisov, káblov, črepníkov spod nôh, podlepenie behúňov. Žiaduce sú bezbariérové prahy, protišmykové podložky i stoličky, sedadlá do vane či sprchového kútu, ale aj okamžité utretie rozliatej tekutiny na podlahe. V kombinácii so správnym osvetlením, ktoré je neodmysliteľné najmä v noci, bude priestor viac bezpečný. 

Bezpečnostné a zdravotnícke pomôcky

Spoľahlivými pomocníkmi starších a zdravotne znevýhodnených ľudí sú rôzne pomôcky, bez ktorých by im hrozilo zvýšené riziko úrazu. Sú to palice, barle, chodúľky, opierky, madlá a kúpeľňové pomôcky. V dobe, keď je vstávanie čoraz ťažšie, je načase zvážiť aj zvýšené WC sedadlo. Nevyhnutná investícia do interiéru sa vráti v podobe bezpečia a osobnej nezávislosti.                                                                                                                                         

 

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL