Blog, Tlačové správy, Novinky

Osteoporóze sa dá predchádzať, ale aj zlepšiť jej stav

Rednutie kostí prichádza spolu s vekom, ale postihuje aj mladšie ročníky. Na úbytok kostnej hmoty má výrazný vplyv dedičnosť, ale aj celková životospráva. Osteoporóza je označovaná ako zlodej kostí, a hoci ide o metaforické pomenovanie, nie je celkom výstižné. Vnútri zdravej kosti sa prirodzene nachádzajú drobné póry, ktoré ochorenie zväčšuje. Ako medzery rastú, postupom času prichádza kosť o pevnosť a hustotu. Zároveň je na povrchu slabšia, tenšia a celkovo je krehkejšia. Kostná hmota postupne ubúda po 35. roku života.

Na začínajúcu osteoporózu môžu upozorniť príznaky ako sú lámavé nechty, oslabená sila úchopu alebo ustupujúce ďasná, ktoré môžu mať však aj iné príčiny. Častejšie sa vyskytuje u starších ročníkov, žien v klimaktériu, pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy a u ľudí s rodinnou predispozíciou. K rednutiu kostí prispieva fajčenie, nesprávna výživa, užívanie niektorých liekov, najmä kortikosteroidov. Ako dobrá prevencia osteoporózy sa okrem optimálneho príjmu vápnika, ktorý je obsiahnutý v mlieku, mliečnych výrobkoch, rybách, maku či orechoch, udáva aj užívanie vitamínu D. Práve „déčko“ potrebuje vápnik na to, aby sa lepšie vstrebal do kostí. Kľúčová je fyzická aktivita.

„Pravidelná pohybová aktivita a cvičenie sú dôležité z hľadiska prevencie vzniku osteoporózy, ale aj jej liečby. Medzi priaznivé formy pohybu patrí chôdza, ktorá je vhodná pre všetky vekové kategórie. Ideálne sú prechádzky o dĺžke jeden, dva kilometre denne, alebo v trvaní polhodinu až hodinu. Preventívne môžeme aplikovať aj pomalší beh. Vhodné sú nordic walking s palicami, turistika, stúpanie do schodov, tanec. V zime je to bežkovanie po nenáročnom teréne, keďže pri lyžovaní je väčšie riziko pádu,“ vysvetľuje MUDr. Ingrid Štefanková, rehabilitačná lekárka z AGEL Clinic Bratislava.

Pokiaľ je už osteoporóza diagnostikovaná, je dôležité pravidelné cvičenie po dobu tridsať až štyridsať minút denne, ktoré je zamerané na úpravu svalovej nerovnováhy, uvoľnenie skrátených svalov, posilnenie oslabených svalov, zlepšenie trupovej stability s cieľom vybudovať si vlastný svalový korzet. „Žiaduce sú cviky s vlastnou váhou tela, prípadne ľahšími váhami. Vhodné je zapojiť dýchacie a relaxačné cvičenia. Na zlepšenie stability a prevencie vzniku pádov sú ideálne balančno-stabilizačné cviky. Cielenú fyzickú aktivitu treba vykonávať pomaly, plynule, prejsť od jednoduchších cvikov k zložitejším, nerobiť prudké a švihové cviky,“ mieni MUDr. Ingrid Štefanková.

Pri osteoporóze nepomáha bicyklovanie ani plávanie, keďže pri týchto činnostiach sa nezvyšuje kostná hustota, keďže nie je vyvíjaná dostatočná záťaž na kosti. Na druhej strane priaznivo pôsobia na koordináciu a zvyšovanie svalovej sily. „Pri akútnych komplikáciách osteoporózy so zlomeninami, napríklad tela stavca alebo krčku stehennej kosti, sa robí cielená rehabilitácia. Po zhojení zlomeniny sa postupne zvyšuje záťaž podľa stavu pacienta a jeho tolerancie. Prihliada sa i na pridružené ochorenia,“ dodáva rehabilitačná lekárka.

V rámci prevencie ďalších zlomenín je potrebná aj úprava domáceho prostredia, konkrétne odstránenie prahu dverí a behúňov, ktoré zvyšujú riziko pádu. Vhodnejšie je používať protišmykové podložky a nosiť pevnú obuv. Ľudia s osteoporózou by sa tiež mali vyvarovať kontaktným športom ako sú volejbal, basketbal, futbal, bojové športy, zápasenie. V zime je vyššie riziko zlomenín pri korčuľovaní, lyžovaní a hokeji. Taktiež sa neodporúčajú skoky z výšky ani dvíhanie ťažkých bremien.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL