Blog, Tlačové správy, Novinky

Epidémia modernej doby: Syndróm suchého oka má takmer každý druhý dospelý človek

Syndrómom suchého oka trpí dnes už takmer každý druhý dospelý človek. Za epidémiou tohto fenoménu je prevažne životný štýl, kancelárska práca, umelé osvetlenie, ale aj hodiny strávené v klimatizovaných či vykurovaných priestoroch. Oku celkovo chýba pohyb v exteriéri. Prirodzené poveternostné podmienky a preostrovanie zraku raz do diaľky a raz do blízka sú najlepšími pomocníkmi v boji proti suchému oku.

„Najviac pacientov so suchým okom pracuje za počítačom, pričom často do monitora hľadia aj vo večerných hodinách. Mnohí majú ťažkosti s pitným režimom, zabúdajú piť. Ale existuje značná skupina ľudí s celkovými ochoreniami ako sú reumatici, ktorých oči sú prirodzene suchšie. Na vlhkosť oka majú tiež vplyv kortikosteroidná či hormonálna liečba, ktoré vysušujú sliznice. U žien môžu tento efekt vyprovokovať hormonálne zmeny počas menopauzy, alebo nezriedka aj antikoncepcia,“ hovorí MUDr. Slavomíra Hercová, skúsená očná lekárka z AGEL Clinic Bratislava.

Medzi prvé príznaky syndrómu suchého oka patrí pocit cudzieho telesa v oku. Človek sa ho snaží zbaviť častým žmurkaním. Kým vyhľadá oftalmologickú ambulanciu, väčšinou má už opuchnuté a červené oči, ktoré slzia. „Pri podráždených očiach je potrebné nájsť príčinu. Aké lieky človek užíva, či má systémové ochorenie, pracuje za počítačom, či sa často nachádza v prievane alebo v klimatizovanom či prašnom prostredí. Samozrejme, keď je suché oko zapálené, najskôr potrebuje lokálne kortikoidy,“ približuje MUDr. Slavomíra Hercová.

Samotný syndróm suchého oka spoľahlivo diagnostikuje Schirmerov test, ktorým sa určuje, či oko produkuje dostatok sĺz. Do spojovkového vaku pacienta lekárka vloží filtračný papier, z ktorého odčíta zvlhčené milimetre. „Vyšetrenie nie je bolestivé, skôr nezvyčajné, preto ho uľahčuje aj lokálne anestetikum. Pacient potom sedí so zatvorenými očami približne päť minút,“ vysvetľuje oftalmologička.

Liečba sa odvíja od toho, či v slzách chýba vodná alebo tuková zložka, čo určí ďalšie vyšetrenie štrbinovou lampou. Podľa typu deficitu dostane pacient predpis na umelé slzy, ktoré môžu byť vo foriem kvapiek, alebo aj gélov – tie sa však používajú skôr na noc. Aj naďalej je dôležitá prevencia, ku ktorej patrí častejšie vetranie, vyhýbanie sa umelému osvetleniu, prestávky od práce za počítačom každú hodinu na päť minút, pravidelný pitný režim, pobyt v prírode a používanie zvlhčovačov vzduchu. 

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL