Blog, Tlačové správy, Novinky

Kosti sa lámu aj pri behu, problémom je najmä klzký povrch

Beh je komplexný šport, a aby prinášal benefity, je dôležité tak zahriate pred samotnou pohybovou aktivitou, správna technika behu a následný strečing. Mnoho bežcov však môže podceniť svoje schopnosti najmä pri jednotlivých povrchoch. Problematickými obdobiami sú najmä jeseň a zima, keďže práve vtedy dochádza vo zvýšenej miere k pádom v exteriéri a úrazovým zlomeninám športovcov.

Vlhké počasie, napadané lístie na mokrých asfaltových či turistických chodníkoch, skoré stmievanie. To všetko sú atribúty, ktoré prispievajú k pádom a úrazom bežcov na klzkom teréne. „Najčastejšou zlomenou kosťou u celej populácie je podľa štatistík kľúčna kosť. V dospelosti dominujú najmä zlomeniny v oblasti zápästia, členka, predlaktia, ramena a bedra,“ hovorí MUDr. Ján Maják, ortopéd z AGEL Clinic Bratislava.

Predchádzať úrazovým zlomeninám u bežkýň a bežcov sa dá vďaka protišmykovej obuvi a rôznym chráničom, ale napríklad aj pridaním vhodného svetelného zdroja. Keď však už dôjde k pádu a bolestivému zraneniu, je dôležité zájsť k špecialistovi, ktorý  zistí, či ide o zlomeninu.

„Na diagnostiku väčšinou postačuje röntgenologické vyšetrenie vo viacerých projekciách. Pri komplikovanejších zlomeninách, najmä vnútrokĺbnych, doplníme aj CT vyšetrenie. Magnetická rezonancia sa využíva pri únavových, respektíve patologických zlomeninách,“ vysvetľuje MUDr. Ján Maják. Pri únavových zlomeninách ide o akési praskliny v kostiach, ktoré sú najviac zaťažované pri behu. Vznikajú zväčša dôsledkom neprimeraného tréningu a postihujú holenné kosti, ihlice, kosti chodidiel, zriedka aj stehenné kosti či panvovú kosť. 

„V prípade jednoduchých zlomenín, ktorých je väčšina, postačuje fixácia v dlahe podľa lokality asi na jeden mesiac až šesť týždňov. Pri komplikovaných dislokovaných, trieštivých, otvorených alebo vnútrokĺbnych zlomeninách  sa pristupuje k operačnej stabilizácií pomocou špeciálnych inštrumentárií - dláh, skrutiek, klincov, fixátorov. Ich doba liečby môže presiahnuť aj šesť mesiacov,“ dodáva ortopéd MUDr. Ján Maják. Návrat do tréningového procesu je potrebné konzultovať so špecialistom.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL