Blog, Tlačové správy, Novinky

Jeseň je najvhodnejšie obdobie na kontrolu znamienok

Preventívna prehliadka u kožného lekára po letnej sezóne zachraňuje ľudské životy. Zhruba 90 % pacientov s melanómom, ktorý vzniká zo zmeneného znamienka, je diagnostikovaných ešte v čase bez výskytu metastáz. Vyšetrenie je rýchle a bezbolestné, pričom ho stačí absolvovať raz ročne. Ideálnym obdobím sú práve jesenné mesiace.

Prevencia je jediný účinný, ale zároveň ten najdôležitejší nástroj, ktorý máme ako jednotlivci vo vlastných rukách. Pri našom najväčšom telesnom orgáne, koži, je výhoda, že ju dokážeme kontrolovať vizuálne. Jedným z najväčších rizík, ktorým ju vystavujeme, je nadmerná expozícia škodlivému UVB žiareniu. Keď nárazovo prenikne do vrchných vrstiev kože, poškodzuje DNA bunky, zvyšuje tvorbu voľných radikálov a pravdepodobnosť kožných nádorov.

„Už začervenanie kože po pobyte na slnku klinicky hodnotíme ako spálenie,“ hovorí dermatologička MUDr. Ľudmila Žigová z AGEL Clinic Bratislava. „Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že hoci sa dnes ľudia správajú k svojej koži oveľa zodpovednejšie, k spáleniu predsa len dochádza. Často ide o miesta, na ktoré zabúdame - o jemnú kožu ušníc a ich okolia, ale aj pery. Práve na nich môže dôjsť k hlbokému poškodeniu tkaniva s možným nádorovým bujnením.“ Samozrejme, ešte stále sa tiež vyskytuje aj spálenie kože rôznych stupňov na celom tele, najmä na koži nepripravenej na expozíciu slnku, bez dostatočnej slnečnej ochrany. Nárazové slnenie sprevádzané spálením kože najmä v detskom veku je pritom po genetickej predispozícii druhým hlavným rizikovým faktorom vzniku melanómu kože. Nebezpečná je kumulácia dávky UV žiarenia. „Koža nezabúda a pamätá si každé spálenie. Obranné mechanizmy kože majú svoje dané hranice a po jej prekročení prichádza k rozvoju patologických zmien. Ako pohár, ktorý plníme vodou dlhý čas, ale po poslednej kvapke pretečie,“ prízvukuje MUDr. Žigová.

Po letnej sezóne je preto rozumné dať si skontrolovať kožu a venovať jej zvýšenú starostlivosť. Žiaduca je kontrola znamienok, najmä pigmentových névov. „Dôležité je sledovať základné zmeny znamienka, medzi ktoré patrí jeho nerovnomerný tvar, nepresné ohraničenie, zväčšenie nad 6 milimetrov alebo jeho vyvýšenie. Ďalšími faktormi sú zmena farby, či už stmavnutie alebo vyblednutie, svrbenie, bolesť, krvácanie,“ dodáva skúsená dermatologička. V takýchto prípadoch je vhodné neodkladne navštíviť kožného lekára, ktorý zvolí ďalší postup. Základom je dermatoskopické vyšetrenie kože, ktoré umožní podrobnejšiu identifikáciu prípadných zmien na základe zväčšenia obrazu. Ak sa pri vyšetrení dokážu zmeny v štruktúre, je nutné operatívne odstránenie podozrivého znamienka a jeho následné histologické vyšetrenie. Až na základe získaných výsledkov dokáže špecialista stanoviť diagnózu a potvrdiť odstránenie celého ložiska.

Jeseň ako obdobie bez intenzívneho slnečného žiarenia je veľmi vhodným obdobím na odstránenie útvarov na koži. Najmä pre lepšie hojenie na odkrytých častiach tela a elimináciu silného potenia, ktoré môžu mať negatívny vplyv i na konečný vzhľad jazvy.

V snahe budovania povedomia o prevencii rakoviny kože pripravil AGEL Clinic jesennú akciu na vyšetrenie znamienok. Kto si ich dá skontrolovať v jednej z dvoch dermatovenerologických ambulancií v spomínanom zdravotníckom zariadení do 31. októbra 2022, automaticky získa zľavu na ich odstránenie vo výške 50 %.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL