Blog, Tlačové správy, Novinky

„S rakovinou kože sa stretávame často, môže za to životný štýl pacientov,“ hovorí dermatologička z AGEL Clinic

Štvrtý február je považovaný za Svetový deň boja proti rakovine. Je potrebné, aby sa toto ochorenie pravidelne dostávalo do povedomia širokej verejnosti a vďaka Únii pre medzinárodná kontrolu rakoviny (UICC) si ho pripomíname práve dnes, 4. februára. Dermatovenerologička z AGEL Clinic MUDr. Ľudmila Žigová nám opísala nielen príznaky tohto zákerného ochorenia, ktoré by sme na koži nemali ignorovať, ale aj možnosti prevencie a spôsoby diagnostiky.

Rakovina kože je diagnóza, ktorá ani na Slovensku nie je neznámou a odborníci sa s ňou stretávajú, žiaľ, často. „V podstate pod laickým označením rakovina kože rozumieme dve veľké skupiny ochorenia kože. Sú to nádorové zmeny na koži bez predchádzajúcej pigmentácie kože - teda zjednodušene bez predchádzajúceho znamienka. Príčinou rozvoja týchto zmien je najmä žiarenie, najčastejšie ide o ultrafialové žiarenie, a  teda aj slnečné žiarenie. V prípade basaliómu a spinaliómu, ktoré patria do tejto skupiny spolu s ich vývojovými štádiami, je hlavným klinickým príznakom zmena na koži v podobe lokalizovaného šupinatenia kože so začervenaním, nezvyčajný rast ohraničených útvarov a nakoniec krvácanie, prípadne kožné defekty. Subjektívne môžeme pociťovať svrbenie,“ hovorí MUDr. Ľudmila Žigová. Ďalšou veľkou skupinou sú problémy, ktoré sa rozvíjajú na základe pigmentovaných lézií - znamienok. V tomto prípade je pre pacienta dôležité venovať pozornosť každej zmene na koži v zmysle zväčšenia znamienka, zmeny farby, tvaru, ohraničenia až krvácania. Práve toto sú príznaky, ktoré netreba podceňovať a je potrebné urýchlene vyhľadať odborníka.  „V poslednom období najmä vďaka medializácii tejto problematiky sa pacienti správajú väčšinou veľmi zodpovedne a prichádzajú na vyšetrenia včas. Samozrejme, sú aj výnimky, kde vidíme už pokročilé stavy. K veľkému rozšíreniu kožnej rakoviny prispieva najmä zmena nášho životného štýlu - častá expozícia intenzívnemu slnečnému žiareniu bez predchádzajúcej prípravy od včasného detského veku,“ vysvetľuje dermatovenerologička.

Podľa jej dlhoročných skúseností odporúča kontrolu u kožného lekára vždy, keď na koži pozorujeme zmeny v porovnaní s predchádzajúcim stavom. Pomocou je samovyšetrenie kože, prípadne kontrola kože blízkou osobou, napríklad na ťažšie prístupných miestach, ako je koža chrbta. „Jednoznačne by som odporúčala pravidelné preventívne vyšetrenie kože dermatológom. Technický rozvoj v podobe možnosti vyšetrenia aj hlbších štruktúr kože dermatoskopom prispieva k rýchlejšej diagnostike. Dôležité je samozrejme venovať svojej koži náležitú starostlivosť, teda chrániť sa pred slnečným žiarením, krémovanie či pravidelná kontrola kože,“  ozrejmila MUDr. Žigová, ktorá sa medicíne venuje už 40 rokov. Prešla rôznymi pracoviskami, od Kožnej kliniky UK Bratislava až po roky pôsobenia v Nemecku. Podľa jej slov ju dermatológia fascinuje svojou mnohostrannosťou: „Z  obrazu na koži sa dá určiť súvislosť s inými, napríklad internistickými ochoreniami, v súčasnej modernej dobe je významná alergiológia. No a samozrejme k dermatológii patrí estetická dermatológia, vďaka ktorej často jednoduchou pomocou dáme rozkvitnúť krásnej koži, čo je veľmi optimistické a potešujúce.“
 

AGEL Clinic je špecializovaná nemocnica v Bratislave so zameraním na ochorenia pohybového ústrojenstva, športovú medicínu, jednodňovú chirurgiu a mnoho ďalších špecializovaných odborov. Disponuje tímom skúsených odborníkov a priestory nemocnice sú vysoko nadštandardné.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL