Blog, Tlačové správy, Novinky

Na vzniku psoriázy sa podieľa nielen genetika, ale aj stres a životný štýl

Psoriáza je kožné autoimunitné ochorenie, ktoré dokáže veľmi znepríjemniť život či už psychicky, alebo fyzickými prejavmi. Pri príležitosti Svetového dňa psoriázy, ktorý pripadá práve na 29. októbra, sme sa porozprávali s dermatologičkou z AGEL Clinic Bratislava o tom, ako sa táto choroba lieči, komu hrozí, aké sú jej prejavy a kedy je potrebné vyhľadať odborníka.

Psoriáza je mnohým známa aj ako lupienka a žiaľ, v dnešnej dobe ide o pomerne časté kožné ochorenie. Prejaviť sa môže v ktoromkoľvek veku, hoci v predškolskom veku je veľmi zriedkavá. „Veľkú úlohu pri jej vzniku zohráva genetika a najčastejším vyvolávajúcim faktorom je stres organizmu, či už ide o traumu, psychický stres, operáciu alebo napríklad aj ochorenia sprevádzané vysokými teplotami,“ vysvetľuje MUDr. Denisa Dostálová, dermatologička z AGEL Clinic. Ako ale toto ochorenie môžeme rozoznať? „Pri psoriáze dochádza k zrýchlenému procesu keratinizácie kožných buniek, čo má za následok vznik začervenalých menších či väčších ložísk na koži  pokrytých striebristými šupinkami, môže však dôjsť aj k postihnutiu nechtov, ktoré sa prejavuje priehlbinkami a škvrnami a bohužiaľ dochádza často aj k postihnutiu kĺbov, čo má za následok bolesti kĺbov až ich deformity,“ hovorí odborníčka. Najvyšší čas navštíviť odborníka je pri prvých prejavoch.

Podľa jej slov ide o ochorenie, ktoré sa v súčasnosti  vyliečiť nedá, avšak existuje veľa možností liečby, či už lokálnymi prípravkami, UV žiarením, teda takzvanou PUVA terapiou, čo je kombinácia UV svetla s psoralénom. Pri závažnejších prípadoch sa používajú cytostatiká, retinoidy alebo biologická liečba. „Vzhľadom na to, že prejavy psoriázy sú bohužiaľ veľmi dobre viditeľné, pomerne výrazne znižujú kvalitu života pacientovi, či už z estetického hľadiska, ale aj potrebou neustáleho premasťovania a odstraňovania šupín, veľmi nepríjemné sú tiež bolesti a deformity sprevádzajúce tzv. psoriatickú  artritídu,“ uviedla MUDr. Dostálová. Rizikovou skupinou sú predovšetkým  ľudia  s pozitívnou rodinnou anamnézou na psoriázu, zvýšené riziko je u ľudí po veľkým stresom, nesprávna životospráva, ale aj ľudia užívajúci lieky ako antimalariká, lítium či nesteroidné antiflogistiká.

Dermatologická ambulancia je pacientom k dispozícii pondelky od  8,30 do 14,30, stačí objednať na 02/482523 00.

AGEL Clinic je špecializovaná nemocnica v Bratislave so zameraním na ochorenia pohybového ústrojenstva, športovú medicínu, jednodňovú chirurgiu a mnoho ďalších špecializovaných odborov. Disponuje tímom skúsených odborníkov a priestory nemocnice sú vysoko nadštandardné.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL