Blog, Tlačové správy, Novinky

„Dermatológia je akčný odbor, kombinuje prácu s pacientami a s technikou“ hovorí lekárka z AGEL Clinic

V AGEL Clinic Bratislava majú klienti možnosť navštíviť aj dermatologickú ambulanciu pod vedením MUDr. Denisy Dostálovej. Tá je skúsenou odborníčkou, preto nás zaujímalo, prečo si vybrala práve tento medicínsky odbor, čo je pre ňu výzvou a aké sú jej rady v starostlivosti o pokožku.

MUDr. Denisa Dostálová dlho o štúdiu medicíny neuvažovala, ťahalo ju to k nej od detstva. „Tým, že môj starý otec bol lekár, teta taktiež lekárka a mama farmaceutka, akosi ma to automaticky tiahlo k medicíne. Navyše vždy ma bavila biológia a chémia,“ hovorí MUDr. Dostálová a dodáva, že odbor dermatovenerológia  si vybrala preto, že v danom čase nebolo veľa kožných lekárov, mnohých kožné ochorenia skôr "odpudzovali" a navyše sa začínala aj u nás na Slovensku  rozbiehať estetická medicína. S výberom povolania, ktoré je aj poslaním, je dodnes spokojná. „Na mojej práci ma baví jednak samotná práca s pacientami, ale aj to, že  dermatológiu vnímam  ako pomerne akčný odbor, kombinuje sa tu práca s ľuďmi a práca s prístrojmi ako elektrokauter, laser, aplikácia botoxu, výplňových materiálov a podobne, pričom výsledky sú mnohokrát viditeľné za pomerne krátky čas, na rozdiel od iných odborov,“ vysvetľuje lekárka.

Počas svojich pracovných dní sa často stretáva aj s rôznymi výzvami. „Najväčšou výzvou je pre mňa, ak príde pacient s ochorením, ktoré nespĺňa  klinický obraz ani jednej zo známych dermatóz a niekedy skutočne podrobným pátraním anamnesticky alebo pomocou vyšetrení zistíme príčinu a podarí sa pacienta vyliečiť, alebo aspoň minimalizovať jeho problém,“ hovorí MUDr. Dostálová. Najčastejšie ju pacienti navštevujú za účelom vyšetrenia znamienok, odstránenia bradavíc, výrastkov na koži, s alergiami, v zime o niečo viac so zhoršenými chronickými ochoreniami ako psoriáza, seborea, rosacea, atopický ekzém. V lete sú to naopak fotodermatózy, rôzne bakteriálne a mykotické kožné ochorenia.A ako by sme sa podľa odborníčky mali o svoju pokožku starať? „Ako kožný lekár, ktorý sa venuje aj estetickej medicíne, odporúčam pravidelné ošetrovanie pokožky v zmysle používania hydratačných a premasťujúcich prípravkov, na pleť prípravkov s obsahom hyalurónovej kyseliny pre staršie ročníky, prípadne s vitamínom E a C, neodporúčam prehnanú expozíciu ÚV žiareniu a alergikom aplikáciu parfémovaných prípravkov a niekedy aj prípravkov z byliniek,“ uviedla. Ambulanciu je možné navštíviť pondelky od  8,30 do 14,30, stačí sa objednať na 02/482523 00.

AGEL Clinic je špecializovaná nemocnica v Bratislave so zameraním na ochorenia pohybového ústrojenstva, športovú medicínu, jednodňovú chirurgiu a mnoho ďalších špecializovaných odborov. Disponuje tímom skúsených odborníkov a priestory nemocnice sú vysoko nadštandardné.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL