Blog, Tlačové správy, Novinky

Artroskopická operácia môže zdravotné problémy vyriešiť už do polhodiny

Bolestivé stavy po úrazoch kolena či ramena trápi mnoho ľudí a nezriedka aj dlhý čas. Odborníci v AGEL Clinic, špecializovanej nemocnici v Bratislave, vedia tieto problémy vyriešiť zákrokom, ktorý trvá nanajvýš pol hodiny. Reč je o artroskopických operáciách, ktoré sa realizujú v rámci jednodňovej chirurgie.

Úrazy, pri ktorých dochádza k obmedzeniu hybnosti alebo limitácii nášho bežného života, bývajú mimoriadne nepríjemné a následky môžu byť dlhotrvajúce. Problémom sa môže stať obyčajný drep, šoférovanie či chôdza po schodoch. ,,Práve pri takýchto prípadoch je vhodná artroskopická operácia. Ide o vyhľadávaný zákrok, pretože iba cez centimetrové rany vieme ošetriť poranenie meniskov, chrupaviek a väzov. Umožňuje aj vykonať rekonštrukčné operácie šliach v kolene, ramene aj členku,“ vysvetľuje ortopéd z AGEL Clinic MUDr. Ján Maják.

Artroskopická operácia je zákrok, ktorý prebieha v celkovej anestézii a vyžaduje si skúsený tím odborníkov. ,,Jedným portom cez drobný kožný rez zavedieme malú kameru s optikou, skontroluje sa kĺbny priestor a cez pomocné porty sa pomocou špeciálnych inštrumentov ošetria poškodené štruktúry spôsobujúce bolesti,“ opisuje priebeh 15 až 30 minútovej operácie MUDr. Ján Maják. Pri jednoduchších zákrokoch odchádza pacient v deň operácie len s oporou dvoch barlí s došľapom na pár dní. Následne sa stehy vyberú po 10 až 14 dňoch. ,,Rehabilitácia začína u nás na klinike štandardne už prvý deň po operácii. Návrat k normálnym činnostiam a športu závisí od diagnózy, je to približne 2-6 týždňov od operácie,“ dodáva operatér.

Takýto druh operácií má pre pacientov veľké výhody. Prostredníctvom tejto techniky dochádza k minimálnemu poškodeniu zdravých tkanív v dotknutom mieste, pacienti tiež po operácii pociťujú menšie bolesti a opuch.

AGEL Clinic je špecializovaná nemocnica v Bratislave so zameraním na ochorenia pohybového ústrojenstva, športovú medicínu, jednodňovú chirurgiu a mnoho ďalších špecializovaných odborov. Disponuje tímom skúsených odborníkov a priestory nemocnice sú vysoko nadštandardné.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL