Blog, Tlačové správy, Novinky

Na chrbticu myslime denne a bolesti nepodceňujme

Bolesťami chrbtice trpí množstvo z nás a pacientov s touto diagnózou pribúda. Dnešný deň, 16. október, je vyhlásený za Svetový deň chrbtice a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o týchto zdravotných problémoch. Na kľúčovú os nášho tela by sme však mali myslieť po celý rok.

Ani v neurologickej ambulancii AGEL Clinic Bratislava nie sú pacienti s týmito zdravotnými problémami výnimkou. ,,S bolesťami chrbtice sa stretávam  často, je to viac ako polovica dôvodov k návšteve našej ambulancie,“ hovorí neurologička MUDr. Ronnie Šandorová Traubnerová. Podľa nej nie je rozdiel, či ide o mužov alebo ženy, ich pomer je približne rovnaký. ,,Pacientov je, žiaľ, stále dosť. Určite je to spôsobené sedavým spôsobom života,  neprimeraným zaťažovaním,  slabým svalovým korzetom a mnohokrát zohráva úlohu aj genetická predispozícia. Dôležité je bolesti nepodceňovať a pokiaľ liečba obvodného lekára nezaberá, pacient má pretvávajúce  bolesti  alebo je  prítomná slabosť  končatiny či iný varovný neurologický príznak, je nutné vyhľadať odborného lekára,“ vysvetľuje neurologička.

Spôsobov liečby takýchto bolestí je množstvo. ,,Pokiaľ prichádza pacient už zaliečený obvodným lekárom pomocou analgetík a myorelaxancíí, ktoré mu nepriniesli úľavu, ďalšími možnosťami je infúzna liečba analgeticko-myorelaxačnými infúziami, kortikoidná liečba, a to lokálna alebo celková či liečba antikonvulzívami. Pokiaľ u pacienta pretrvávajú intenzívne bolesti alebo je prítomný motorický deficit napriek liečbe, pristupuje sa k operácii,“ opisuje liečbu MUDr. Ronnie Šandorová Traubnerová.

V prípade chrbtice je veľmi dôležité venovať sa aj prevencii. Podľa slov neurologičky je podstatné cvičiť a chrbtové svalstvo posilňovať, dbať na dobré držanie tela. Tomu môže napomôcť aj úprava  pracovného prostredia, ako je výška stoličky, stola či umiestnenie počítača.

Neurologická ambulancia sa zaoberá širokým spektrom ochorení, najčastejšie sú to bolesti hlavy, chrbtice, závrate,  poškodenia periférnych nervov,  ale aj epilepsia, Parkinsonova choroba, demencia a množstvo iných. V ambulancii vyšetria približne 12 pacientov denne.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL