Služby

Potravinová intolerancia

Potravinová alergia

Je nepriaznivá imunitná odpoveď na potravinové antigény. V určitých prípadoch imunitný systém rozpoznáva niektoré komponenty potravín ako antigénne-nepriateľské, ktoré môžu ohroziť funkciu organizmu. Odpoveď imunitného systému organizmu na potravinové antigény je alergia. Existujú rôzne formy alergie, ale najdôležitejšie z hľadiska významu pre pacienta sú tri hlavné formy:

1. Akútna asymptomatická potravinová alergia I.typu

Klasická forma potravinovej alergie, vyznačujúca sa okamžitým nástupom symptónov ihneď po požití danej potraviny. Symptómy sa objavia sekundy až minúty po požití. Hlavná protilátka produkovaná pri tomto type alergie je IgE, ktoré vedie k uvoľneniu veľkého množstva histamínu. Ten spôsobuje silné svrbenie pokožky, opuch sliznice a masívny pokles krvného tlaku.

2. Asymptomatická potravinová alergia I.typu

Hlavná protilátka  produkovaná pri tomto type alergie je IgG4, ktorá nie je schopná indukovať žiadnu zápalovú reakciu. Preto pacienti, ktorí majú diagnostikovaný tento typ alergie nemajú žiadne príznaky a vačšinou ani nevedia, že ich imunitný systém reagoval na danú potravinu. Tento druh alergie sa považuje za neškodný pre pacienta.

3. Oneskorená potravinová alergia III.typu

Hlavná protilátka produkovaná pri tomto type alergie je IgG, konkrétne IgG1 a IgG3. Táto forma alergie sa vyznačuje oneskoreným výskytom symptómov, ktoré sa môžu objaviť až o 3 dni po konzumácii potraviny. Ide o chronické ochorenie a môže trvať roky, kým si pacient uvedomí, že jedlo je spúšťačom jeho choroby.

Prispevajúce faktory k jej vzniku sú:

  • zmena stravovacích návykov, štýl stravovovania v západných krajinách formou fast-food
  • zmena zloženia našich potravín, vysoko hybridná pšenica, ktorá obsahuje viac lepku ako obyčajná
  • zvýšené používanie spracovaných potravín s použitím čistého lepku
  • zvýšená spotreba liekov
  • syndróm zvýšenej priepustnosti čreva

Potravinová alergia III.typu je chronické ochorenie a je preto dôležité vedieť, ktoré potraviny pacient konzumuje pravidelne. Kedže v mnohých prípadoch nie je možné identifikovať škodlivé potraviny z anamnézy pacienta, dôležité je, aby testy na diagnostiku alergie III.typu obsahovali prinajmenšom všetky potraviny, ktoré pacient pravidelne konzumuje. Nové zloženie stravy si zostaví sám pacient na základe testu, alebo nutričný špecialista.

Po uplynutí obdobia potrebnej eliminácie pozitívne testovaných potravín by sa mal test zopakovať a postupne sa ku vylúčenej potravine bude môcť organizmus vrátiť.

Indikácie:

  • chronické zápalové ochorenia
  • migréna
  • reumatoidná artritída
  • hypertenzia
  • IBS / syndróm dráždivého čreva
  • IBD/ zápalové črevné ochorenie
  • Dermatitída
  • Depresie

Liečba potravinovej alergie III.typu

Prvá a jediná okamžitá  terapia je vyhnúť sa okamžite potravine spôsobujúcej alergické reakcie. Dodržiavaním niektorých opatrení ako napr. rotácia potravín čo znamená konzumácia toho istého jedla len raz za týždeň je možné úspešne dosiahnuť trvalé zlepšenie symptómov.

Tým, že potravinová alergia III.typu nie je uznávaná ako vážna choroba, na jej liečbu neexistujú žiadne usmernenia, pokyny. Riadenie alegrie III.typu je časovo náročné a vyžaduje dôkladné nutričné znalosti. Hlavnou úlohou pacienta pri liečbe potravinovej alergie III.typu je dodržiavanie diéty. Na základe výsledkov IgG testovania bolo preukázané, že vyhýbanie sa potravinám vyvolávajúcim alergiu III.typu sa zmierňujú príznaky chronických ochorení a zlepšuje sa kvalita života pacientov.

Leaky Gut Syndrom - diagnostika priepustnosti čreva

Črevná bariéra je vytvorená rôznymi  vrstvami, ktoré tvoria monovrstvu navzájom prilepených buniek. V ideálnom stave sú tak tesné, že neumožňujú prechod žiadnym nestráveným proteínom. Ak sú tieto spojenia prerušené, makromolekuly môžu prechádzať bariérou čreva a viesť k imunitným reakciám, čo sa nazýva leaky gut - deravé črevo. Zvýšená imunitá reakcia na neškodné proteíny vedie k alergickej reakcii. Alergická reakcia v čreve znamená zvýšený zápalový proces v čreve. Zápalové procesy vedú ku zvýšeniu priepustnosti čreva. Preto je veľmi dôležité stanovenie prítomnosti kvasiniek, plesní a parazitov v čreve. Fyziologická flóra zohráva dôležitú úlohu pri zaručení integrity črevnej bariéry.

Predpoklady vedúce k zvýšeniu priepustnosti čreva:

  • bakteriálne a vírusové infekcie
  • parazity a Candida albicans
  • konzervanty
  • farbivá
  • ťažké kovy
  • toxíny
  • stres
  • lieky
  • alkohol
  • podvýživa

Diagnostika potravinovej alergie III.typu - balíky

Balík I. Syndróm zvýšenej priepustnosti čreva

  • RIDASCREEN sIgA, špecifické stanovenie sIgA
  • RIDASCREEN alfa-1-Antitrypsin/ špecifické stanovenie koncentrácie alfa  1-antitrypsinu
  • Vyšetrenie parazitov
  • Vyšetrenie kvasiniek

vzorka: stolica
cena: 150 €

Balík II.    Potravinová alergia III.typu

  • potravinová intolerancia, RIDASCREEN-kvantitatívne stanovenie špecifických IgG proti 44 potravinovým antigénom
  • Vyšetrenie parazitov
  • Vyšetrenie kvasiniek

vzorka: sérum, stolica
cena: 200 €

Balík III.   Syndróm zvýšenej priepustnosti čreva + Potravinová alergia III.typu

  • RIDASCREEN-kvantitatívne stanovenie špecifických IgG proti 44 potravinovým antigénom
  • RIDASCREEN sIgA, špecifické stanovenie sIgA
  • RIDASCREEN alfa-1-Antitrypsin, špecifické stanovenie koncentrácie alfa 1-antitrypsinu
  • Vyšetrenie parazitov
  • Vyšetrenie kvasiniek

vzorka: sérum, stolica
cena: 250 €

V prípade záujmu o konzultáciu, alebo objednanie sa na testy kontaktujte naše Klientske centrum na 02/482 52 300, alebo e-mailom: agelclinic@agelclinic.sk pre bližšie informácie.