Blog, Tlačové správy, Novinky

AGEL Rádiológia spúšťa ozónovú terapiu

Jednou z moderných terapeutických metód liečby chrbtice, ktorá vyžaruje do dolných končatín, je ozónová terapia. Využíva počítačovú tomografiu na navigáciu ihly do postihnutej oblasti s postihnutým nervom. Na rádiologickom pracovisku AGEL Rádiológia ju zavádzajú ako novinku, ktorá doplní už etablovanú periradikulárnu terapiu. Objednávanie je možné na tel. čísle + 421 911 490 100 alebo prostredníctvom emailu info@rdl.agel.sk.

K najčastejším príčinám bolesti chrbta patria nešpecifické poranenia väzov chrbtice, svalov chrbta, degeneratívne zmeny medzistavcových platničiek a fazetových kĺbov, hernie medzistavcovej platničky a stenóza spinálneho kanála. Neinvazívna liečba spočíva najmä v infúznej terapii a rehabilitácii. Existujú však diagnózy, ktoré mimoriadne dobre reagujú na injekčné podanie účinnej látky do blízkosti nervu, a to v CT prístroji.

„Terapia je vhodná pre pacientov s iritáciou nervov vystupujúcich z miechy, ktorí majú prejavy šíriace sa najmä do dolných končatín. Konkrétne ide o bolesti, brnenie či stratu citlivosti, pričom organizmus nereaguje na konzervatívnu liečbu, prípadne ešte nie opodstatnená chirurgická liečba, alebo sa chirurgickej chceme vyhnúť,“ vymenúva indikácie na podanie ozónovej terapie rádiológ MUDr. Peter Bluska, vedúci lekár bratislavského rádiologického pracoviska AGEL Rádiológia.

Ozónovú terapiu indikuje väčšinou neurológ, niekedy aj ortopéd či fyziater. Nie je potrebná žiadna špeciálna príprava na samotný výkon. Iba v prípade pacientov  užívajúcich lieky na riedenie krvi, je ich potrebné vysadiť v dostatočnom predstihu, aby ich faktor zrážanlivosti krvi INR neprevýšil hornú hranicu 1,25. Počas terapie leží pacient na bruchu v CT prístroji, zosníma sa mu oblasť chrbtice a podľa nálezu sa vymeria najlepšie miesto vpichu, ktoré sa označí, vysterilizuje a zavedie sa doň tenká dlhá ihla čo najbližšie k iritovanému nervu. Poloha ihly sa overí ďalším skenom. Ak už je poloha optimálna, podá sa cez ňu účinná látka, ihla sa vytiahne a miesto vpichu sa prelepí. Postup tak pri ozónovej terapii, ako aj pri periradikulárnej terapii (PRT) je rovnaký, líši sa len v podaní účinnej látky.

„Okrem liekov na umŕtvenie sa podáva buď kombinácia protizápalových liekov kortikoidov a anestetika pri metóde PRT, alebo sa aplikuje ozón pri ozónoterapii. Protizápalový efekt kortikoidov alebo ozónu zastaví bludný kruh reakcií v mieste útlaku iritovaného nervu, a to najmä zníženie opuchu a zápalu, ktorý vzniká sekundárne v mieste kontaktu nervu a vysunutej platničky alebo kostných výrastkov, a tým znižuje tlak vyvíjaný na daný nerv. Ďalej sa uplatňuje anestetický účinok v obidvoch spôsoboch, ktorý znižuje bolestivosť utláčaného nervu. Pri ozónoterapii sa predpokladá aj určitý vysušovací efekt na vysunutú platničku, ktorú v určitom prípade môže mierne vtiahnuť,“ vysvetľuje MUDr. Peter Bluska.

Úspešnosť oboch terapií závisí od správneho výberu pacienta pre daný výkon. „Pozitívny efekt obstreku vydrží v priemere polroka až rok. Niektorí pacienti sa vrátia po mesiaci a potrebujú opakovanú aplikáciu približne v 2- až 4-týždňových intervaloch. Po aplikácii je vhodné dodržať pokojový režim na niekoľko hodín a ďalej podľa odporučení ošetrujúceho lekára. Náplasť po vpichu je potrebné nechať v suchu, preto odporúčame pacientom sa osprchovať až nasledujúci deň,“ dodáva vedúci lekár rádiologického pracoviska AGEL Rádiológia, ktoré sa nachádza v budove Nemocnice sv. Cyrila a Metoda UNB a LFUK v Petržalke.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL