Blog, Tlačové správy, Novinky

V AGEL Clinic operujú kŕčové žily najmodernejšou metódou

Kŕčové žily, ktoré sa nazývajú aj varixy, nie sú len estetickým problémom, ale môžu viesť k mnohým zdravotným komplikáciám. Práve toto ochorenie je častou príčinou návštevy AGEL Clinic, kde je možné operačne najmodernejšou metódou kŕčové žily odstrániť.

Kŕčové žily dolných končatín, ktoré sú označované aj ako varixy, patria medzi najrozšírenejšie ochorenie vo vyspelých krajinách. Zaraďujú sa medzi civilizačné ochorenia a postihujú 40-60 % populácie sveta, týkajú sa najmä žien. ,,Kŕčové žily dolných končatín vznikajú následkom zhoršenej funkcie chlopní, ktoré sa nachádzajú v cievach. Môže ísť aj o nedostatočnosť žilovej pumpy, poruchu vyprázdňovania periférnych žíl či chronickú žilovú hypertenziu,“ vysvetľuje cievny chirurg Peter Švarc, ktorý sa operáciám varixov v AGEL Clinic venuje. ,,Sme veľmi radi, že sme rozšírili služby našej kliniky práve o tento druh operácie, ktorým navraciame pacientom komfort a pomáhame riešiť nepríjemnú diagnózu, akou kŕčové žily sú,“ hovorí MUDr. Oto Lobodáš, MPH, riaditeľ AGEL Clinic.

V prípade varixov existuje množstvo rizikových faktorov, ktoré podmieňujú ich vznik. Medzi najčastejšie patrí vyšší vek, teda 65 rokov a viac. V mladom veku nie sú až tak časté, vzácnejšie sa môžu vyskytnúť aj u detí. Rizikovou skupinou sú ženy, a to najmä v období klimaktéria. Podmieňujúce sú aj hormonálne zmeny, užívanie antikoncepcie a hormonálne liečby či tehotenstvo. ,,Na vznik varixov môže mať vplyv aj spôsob života. Sedavá práca alebo sedavý spôsob života, nedostatok pohybu, neprimeraná svalová záťaž a dlhodobé státie prispievajú k vzniku tohto ochorenia. Ďalším faktorom môže byť tiež nadváha a obezita, dedičnosť, srdcové ochorenia, vysoký krvný tlak, ale aj nevhodné oblečenie, akým je napríklad tesná spodná bielizeň. U žien môžu byť problémom tiež vysoké podpätky,“ hovorí odborník MUDr. Peter Švarc.

Dobrou správou pre pacientov, ktorí týmto ochorením trpia, je, že dnes je možné ich bezbolestne a rýchlo operovať. V minulosti sa používala iba klasická chirurgická liečba, pokrok v medicíne však priniesol miniinvazívne zákroky s kratšou dobou hospitalizácie a rekonvalescencie. Výber liečby by mal nasledovať po dôkladnom klinickom a ultrazvukovom vyšetrení pacienta operatérom. ,,Vzhľadom na výrazný pokrok techniky a pomerne nízkemu riziku recidív využívame v AGEL Clinic laserovú operáciu s názvom ELVeS. Je to moderný spôsob operácie, ktorý výrazne skracuje práceneschopnosť pacienta, má výrazný kozmetický efekt a nezanecháva jazvy. Po operácii sa nosí elastická kompresia 3 až 4 týždne a komplikácie sú eliminované na minimum. Pacienti sú s touto metódou veľmi spokojní,“ opisuje cievny chirurg z AGEL Clinic.

Metóda ELVeS funguje na princípe laserovej energie, ktorá dokáže vo vnútri žily vyvinúť až 100 stupňovú teplotu, ktorá spôsobí takzvanú vaporizáciu, teda zmrštenie žily a jej následné uzavretie a potom vstrebávanie. Krvné podliatiny, ktoré vzniknú pri operácii, sú minimálne a rýchlo sa vstrebú. Po 4 až 10 dňoch prebehne zápalová reakcia v poškodenom žilovom systéme ako hojivý proces a neskôr už len vstrebávanie nefunkčných uzavretých kŕčových žíl. Návrat k plnej fyzickej aktivite je individuálny, vďaka tejto metóde je to však 7 až 14 dní po zákroku.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL