Blog, Tlačové správy, Novinky

„Pre pacientov sme síce častokrát neviditeľní, ale zároveň nepostrádateľní,“ hovorí anestéziologička z AGEL Clinic

Sú poslední, ktorých pred operačným zákrokom v celkovej anestézii vidíme a často aj prvými, ktorí sú s nami, keď sa po zákroku zobúdzame. Práca anestéziológa skrýva pred zrakmi pacientov množstvo zákutí, ktoré si my, ako laici, neuvedomujeme. Čo všetko je v ich náplni, ale napríklad aj aké chyby ľudia najčastejšie pred anestéziou robia, sme sa spýtali anestéziologičky MUDr. Kataríny Kneppovej, ktorá pracuje v bratislavskej špecializovanej nemocnici AGEL Clinic.

Počas štúdia medicíny ešte nebolo jasné, ktorú špecializáciu si vyberie, rozhodla sa v poslednom ročníku. ,,Ale až keď som nastúpila na Oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny, som si naplno uvedomila dôležitosť tohto odboru, či už na operačných sálach alebo lôžkovom oddelení. My, anesteziológovia, sme síce pre pacientov častokrát neviditeľní, ale zároveň nepostrádateľní,“ hovorí MUDr. Katarína Kneppová.

Práca anestéziológa obnáša v prvom rade predoperačnú prípravu pacienta, aby optimálne zvládol operačný výkon. Nemenej  dôležitá je pooperačná starostlivosť, tlmenie pooperačnej bolesti a riešenie nechirurgických pooperačných komplikácií. ,,U nás v AGEL Clinic pacienti podstupujú plánované operačné výkony, podľa toho ich aj v spolupráci s našou pani doktorkou internistkou pripravujeme. Absolvujú interné predoperačné vyšetrenie s kompletnými laboratórnymi výsledkami a na základe záverov tohto vyšetrenia sa anestéziológ rozhoduje, či je pacient schopný podstúpiť operačný výkon. Takže musím zhodnotiť pacientove pridružené ochorenia a výsledky laboratórnych testov a podľa toho rozhodnúť o ďalšom postupe,“ vysvetľuje, ako jej práca vlastne vyzerá. Práca anestéziológa patrí podľa jej slov k tým náročnejším: ,,Počas anestézie musím rozmýšľať dopredu, byť pripravená na možné komplikácie, pretože komplikácie v anestézii idú ruka v ruke s ohrozením života pacienta.“

Zaujímalo nás aj to, akých chýb sa pacienti pred samotným operačným zákrokom dopúšťajú. Najčastejšie chyby podľa nej sú, keď pacienti “pre istotu” vysadia chronickú terapiu a naopak, nevysadia lieky na riedenie krvi. Veľmi často sa stretáva aj s tým, že pacienti sa napriek pokynom pred operáciou napijú s odôvodnením, že bez dostatočného množstva tekutín ,,sa operácie nedožijú“.

A ako vyzerá jeden deň anestéziologičky na klinike? ,,Môj pracovný deň na klinike začína o 7,00 hod. príchodom pacientov na operačné výkony. So sestrami dolaďujeme posledné predoperačné prípravy. Neskôr sa presúvam na operačnú sálu, kde sa začína operačný program. Po jeho skončení mám objednaných pacientov na anestéziologické predoperačné vyšetrenia, medzitým sledujem pooperačný stav pacientov, ktorí absolvovali operáciu v daný deň. V AGEL Clinic máme zohratý tím na operačných sálach, operatéri sa nám síce každý deň menia, ale skvelá inštrumentárka, anestéziologická sestra a ošetrovateľ zostávajú a vytvárajú príjemnú pracovnú atmosféru,“ dodáva s úsmevom.

AGEL Clinic je špecializovaná nemocnica v Bratislave so zameraním na ochorenia pohybového ústrojenstva, športovú medicínu, jednodňovú chirurgiu a mnoho ďalších špecializovaných odborov.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL