Blog, Tlačové správy, Novinky

"Pacienti sú pod vplyvom situácie zodpovednejší," hovorí vedúca fyzioterapeutka z bratislavskej AGEL Clinic

Epidémia šíriaceho sa koronavírusu COVID-19 prišla tento rok nečakane a nikto z nás dovtedy podobnú situáciu nepoznal. Zdravotníci museli okamžite zareagovať, prijať nové opatrenia a systém ich práce sa takmer zo dňa na deň zmenil. Sú v privej línii a kedykoľvek môžu prísť do styku s nakazeným pacientom, ktorý vírus môže nevedome šíriť. Aj napriek tomu, že špecializovaná nemocnica AGEL Clinic Bratislava funguje aj dnes v nezmenenom režime a klientom vychádza v každom smere v ústrety, zamestnanci kliniky si zvýšené riziká uvedomujú denne.

"Zmena v našej práci nastala v období prvej vlny koronavírusu. Väčšina našich pacientov sa rozhodla ostať doma a my sme pár týždňov fungovali len s minimálnou klientelou. Približne po dvoch mesiacoch sme sa postupne vrátili do starých koľají a momentálne pracujeme ako pred prvou vlnou. Výrazná zmena nastala v nosení ochranných rúšok, ktoré musíme mať momentálne pri terapiách stále nasadené na tvári,“ hovorí Mgr. Janka Kuchárová, vedúca fyzioterapeutka kliniky. Okrem ochranným prostriedkov, ktoré dovtedy na individuálnej liečebnej terapii neboli povinné, si však všimla aj iné zmeny.  ,,V práci to máme náročnejšie aj z psychického hľadiska. Vzhľadom na to, že klientov trápi momentálna situácia, žiadajú od nás odpovede na viac otázok, a to nielen ohľadom správneho cvičenia, ale aj ohľadom koronavírusu, čo je pre nás zaťažujúce, pretože nedokážeme pacientom podať presné a adekvátne informácie, nakoľko to nie je náš odbor,“ vysvetľuje.

Podľa jej slov je zreteľné aj na správaní klientov, že im epidemiologická situácia nie je ľahostajná. ,,Klienti sa nám veľmi nezmenili, ale musím priznať, že sú viac depresívnejší. Napriek tomu vidieť, že sú aj zodpovednejší, pretože predtým len málokto bral obyčajné prechladnutie ako dôvod nedostaviť sa na rehabilitáci. Momentálne naozaj chodia len tí, ktorí sa cítia  zdraví,“ hovorí vedúca fyzioterapeutka. Zároveň dodáva, že rozdiel v ich práci pred a počas pandémie je ten, že vo väčšej miere používajú germicídne žiariče, ktoré využívajú na dennej báze. Taktiež častejšie vetrajú miestnosti, avšak dezinfekcia bola vykonávaná aj predtým po každom pacientovi.

AGEL Clinic je špecializovaná nemocnica v Bratislave so zameraním na ochorenia pohybového ústrojenstva, športovú medicínu, jednodňovú chirurgiu a mnoho ďalších špecializovaných odborov.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL