Blog, Tlačové správy, Novinky

Slovenská hokejová reprezentácia do 17 rokov je otestovaná

AGEL Clinic Bratislava, špecializovaná nemocnica so zameraním na športovú medicínu, v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja otestovali hráčov slovenskej reprezentácie do 17 rokov. Testovaní boli aj členovia realizačného tímu, celkovo bolo otestovaných 32 ľudí. Všetky výsledky sú negatívne.

S testovaním sa bude pokračovať pred každým zrazom slovenskej mládežníckej reprezentácie, momentálne sú naplánované odbery do konca augusta. ,,So Slovenským zväzom ľadového hokeja spolupracujeme už dlhodobo a efektívne, preto sme neváhali do tejto spolupráce ísť. Prostredníctvom nášho mobilného tímu otestujeme podľa požiadavky aj ďalších hráčov, a to priamo na mieste zrazu,“  vysvetľuje MUDr. Oto Lobodáš, MPH., riaditeľ AGEL Clinic. Náklady na testovanie v plnej výške uhradí Slovenský zväz ľadového hokeja.

„Tieto kroky sme navrhli, aby sme predišli možnému šíreniu tohto vírusového ochorenia medzi hráčmi a členmi realizačného tímu a aby sme zariadili jednotlivým tímom bezpečnú prípravu na domácich klziskách,“ povedal hovorca SZĽH Peter Jánošík.

Vyšetrenie na ochorenie COVID-19 prebieha analýzou genetického materiálu vírusu metódou RT- PCR, zisťuje sa teda prítomnosť vírusovej ribonukleovej kyseliny. Zo vzorky sa stanoví prítomnosť sekvencie génov typických pre vírus SARS CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Odoberá sa výter z nosa a nosohltana do špeciálnej odberovej súpravy, pričom je najvhodnejšie robiť ho ráno nalačno, testované osoby by nemali predtým jesť a piť ani používať kloktadlá, zubnú pastu alebo iné dezinfekcie, nesmú pred odberom vzorky fajčiť ani elektronické cigarety, nesmú žuť žuvačku, používať kvapky alebo spreje do nosa a hrdla.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL